Aerial Shot of the courtyard
Entry from the entrance to the courtyard
View of the side alley showcasing how the 3x3 can transform into a soccer goal and a door guard
View of the Play Furniture in its default formation
Site plan
Concept Diagram
Social Distancing Diagram
Play furniture connectivity diagram
Concept Diagram
Scenarios diagram
Construction Drawings
Community Outreach
Community Outreach via Zoom
HOME/Projects/
Kid of Parts at the Bayview Commons Apartments

Kid of Parts at the Bayview Commons Apartments

B Arch Collaborative Project

Faculty
Sameena Sitabkhan, AIA
Awards
B.Arch Community Building Award

Share This Profile

Program/ Project Description:

This is the third project by B.Lab in partnership with the Bayview Commons Community and San Francisco Housing Development Corporation in San Francisco. Through live and online workshops with the residents and children in the building, we designed and developed an outdoor furniture installation in an existing outdoor courtyard. The new installation creates a vibrant gathering and imagination space for all the residents of this diverse building, especially the twenty-nine children residing here. The design incorporates social distancing through graphics and furniture component design and it is our hope that moving forward with this project will bring some relief and fun to the lives of local residents. Fabrication and installation are planned for late 2020.

Community

The Bayview Commons Apartments is a diverse, affordable community in service since 2003, located in the Bayview-Hunters Point neighborhood of San Francisco. AIAS students designed and painted a mural in the courtyard in 2018. This project continues our long-standing relationships with the residents of the building and SFHDC. Our outreach consisted of live community meetings and a children’s design workshop which we subsequently ran through individual sessions with many of the kids living in the building who were forced to shelter-in-place.

Research

Our research focused on the notion of play, and its role as a multigenerational driver of joy, exercise, and community. This research was strengthened through workshops with noted spatial activists and industrial designers from the Bay Area.

Design

Through our outreach process, we learned that residents wanted an active, intergenerational, and flexible space that allowed for relaxation, interactive play, and community events. Our final design incorporates a set of flexible, movable furniture that can be set up in different configurations. Intergenerational play, lounging, and socializing are emphasized through the design of different panels on the modular pieces. The colorful groundscape is coded to give clues for spatial use and provide a vibrant surface that complements the colors of the wall mural.

Partnerships

This project is a partnership between the B.Lab program, the SFHDC, and Mission Housing. B.Lab is a community-based design program in the School of Architecture at the Academy of Art University in San Francisco, California. The goal is for students to cultivate and foster diversity, equity, and advocacy for future public projects.

Professional Network

Companies that have hired our graduates

Contact Us

For more information on these skilled artists and designers, call 415-618-8899, or email us at

industryoncampus@academyart.edu